Lina Moritz är programchef på CLOSER, en nationell samverkans- och innovationsplattform för effektiva och hållbara godstransporter. Verksamheten fungerar som en neutral part för att facilitera utveckling och sprida kunskap. Lindholmen Science Park AB är värd för CLOSER, och flera andra innovationsprogram som t ex Drive Sweden, Triple F, AI Innovation of Sweden.

Vad ordnar ni för slags evenemang?

– CLOSER jobbar med hela godstransportsystemet, så rent innehållsmässigt kan det handla om allt från citylogistik, omställning till mer hållbara drivmedel, effektiva långväga godstransporter på såväl väg, järnväg och sjöfart som digitalisering och uppkoppling av transportsystemet. Inom dessa områden har vi events som är olika stora. Man kan säga att vi har två typer av evenemang. Dels workshops för att samla aktörer för att diskutera vad som händer, peka ut vita fläckar, facilitera samtal och driva på innovation. Sedan har vi även en del större konferenser – evenemang där vi bjuder in en bredare skara aktörer.

Varför är det viktigt med evenemang för er?

– Det är en del i CLOSERs uppdrag kring att samla aktörer och sprida kunskap. Mycket av all spännande forskning och innovation som sker i Sverige kommer inte så många till nytta. Därför ska vi öka tillgängligheten och spridningen. Vi som neutral aktör har ingen egen agenda eller något kommersiellt intresse, utan vi vill helt enkelt att fler får ta del av kunskapen.

Att få höra och se någon berätta om ett projekt gör ofta att det blir lättare att ta till sig av det.

– Att få höra och se någon berätta om ett projekt gör ofta att det blir lättare att ta till sig av det. Vi jobbar givetvis också med rapporter och digitala medier, men det är något speciellt med att få mötas och samtala. Representanter från kommuner, regioner, företag och forskning kan träffas och lära sig om varandras nyckelfrågor. Det blir mycket lättare att förstå varandras utmaningar och perspektiv.

Hur tänker ni kring moderatorskapet?

– Vi är inga proffsarrangörer, men eftersom evenemang är en stor del av det vi gör så gäller det att hålla sig ajour och vara bra på att driva samtal. Det gäller oavsett om det handlar om samtal på scen eller mindre workshops i kluriga ämnen.

– Vi modererar ofta våra events själva, i samarbete med t ex samarbetspartners eller arrangörer. Vi ser det som en naturlig del i vårt uppdrag.

– Facilitering är en ännu större del av vårt uppdrag. När Åsa och Karin höll en kurs här så fokuserade vi också mest på facilitering – av samtal, möten och workshops. Som neutral aktör är det ju extra viktigt att vara kompetent på det området och göra det på rätt sätt. Alla som var med på kursen var väldigt nöjda, och vi har faktiskt redan märkt av resultat. Vi vill alltid fortsätta att utvecklas, och det hjälpte kursen till med.

Prenumerera på Yrke: Moderators nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev Moderatorn har ordet för våra och andras erfarenheter och tips och råd, både för moderatorer och arrangörer.

Vi använder information som du skickar här för att skicka ut nyhetsbrevet Moderatorn har ordet. Bocka för rutan nedan för att godkänna och klicka sedan på 'Subscribe to list' för att börja prenumerera.

Du kan när som helst välja att avprenumerera genom att klicka 'Avregistrera' i slutet på ett mail eller genom att maila info@yrkemoderator.se. Genom att klicka nedan så accepterar du dessa villkor.

Vi använder Mailchimp som vår marknadsföringsplattform. Genom att klicka nedan för att prenumerera, bekräftar du att din information kommer att överföras till Mailchimp för behandling. Läs mer om Mailchimps sekretesspraxis här.